ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η
​​​​​​​ΔΙΑΓΝΩΣΗ ​​​​​​​ΤΗΣ ATTR-CM

ο δΡΟΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ TΗΣ 
ATTR-CM ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΣ

Η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας σχετικά με την ATTR-CM (σχετιζόμενη με την τρανσθυρετίνη αμυλοειδική μυοκαρδιοπάθεια) είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα τα  χαμηλά ποσοστά διάγνωσης της νόσου.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ATTR-CM ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ:

    • ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
    • ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
    • ΠΟΝΟΣ Ή ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ή ΤΑ ΠΟΔΙΑ
    • ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ
    • ΔΙΑΓΝΩΣΜΕΝΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

  1. ​​​​​​​Η καθυστερημένη διάγνωση οφείλεται στο ότι τα συμπτώματα της ATTR-CM είναι ίδια με άλλες κοινές αιτίες καρδιακής ανεπάρκειας.

    ​​​​​​​Συνήθως οι ασθενείς με ATTR-CM αναφέρουν ότι έχουν επισκεφθεί μέχρι και 5 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων έως να λάβουν τη σωστή διάγνωση.

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ATTR-CM

θα πρεπει να αποκλειστουν αλλοι τυποι αμυλοειδωσησ που επισης προσβαλλουν την καρδια 

    • Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς η αμυλοείδωση από ελαφρές αλυσίδες ανοσοσφαιρινών (γνωστή ως AL αμυλοείδωση) και η καρδιακή αμυλοείδωση από τρανσθυρετίνη έχουν διαφορετικό τρόπο θεραπείας.
    •  Για τον αποκλεισμό της AL αμυλοείδωσης είναι απαραίτητες ειδικές εξετάσεις αίματος και ούρων.
    •  Αφού αποκλείσει την αμυλοείδωση AL, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ή και τις δύο παρακάτω τεχνικές για τη διάγνωση της νόσου.

διαγνωστικες εξετασεισ

Εφόσον υπάρχει υποψία για την ύπαρξη ATTR-CM, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει διάφορες εξετάσεις που θα βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου ή θα καταδείξουν τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισής της που διατρέχετε εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο.


Σπινθηρογράφημα

Πρόκειται για μια μη επεμβατική απεικονιστική εξέταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της ATTR-CM. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, εγχέεται μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού ιχνηθέτη και έπειτα από αναμονή μίας έως τριών ωρών, πραγματοποιείται η λήψη εικόνων από μια γ-camera, μια ειδική κάμερα που καταγράφει τις εκπομπές του ραδιενεργού ιχνηθέτη. Οι εικόνες αυτές μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να καταλάβει αν υπάρχουν ινίδια αμυλοειδούς της τρανσθυρετίνης (TTR) στην καρδιά σας.

Βιοψία μυοκαρδίου

Κατά τη συγκεκριμένη επέμβαση λαμβάνονται προς εξέταση ορισμένα μικρά δείγματα μυοκαρδιακού ιστού. Η βιοψία διενεργείται από καρδιολόγο όσο εσείς παραμένετε ξύπνιοι, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Αν βρεθούν ινίδια αμυλοειδούς στον ιστό που αφαιρέθηκε, αυτός αποστέλλεται σε εργαστήριο για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ινίδια αμυλοειδούς της τρανσθυρετίνης ή για διαφορετικό τύπο καρδιακής αμυλοείδωσης. Μπορεί να ληφθεί δείγμα για βιοψία και από άλλα σημεία του σώματος, που ωστόσο είναι λιγότερο ακριβή ως προς την ανίχνευση της ATTR-CM.

εαν εχετε διαγνωστει με attr-cm συνισταται ο γενετικοσ ελεγχοσ για να διευκρινιστει απο ποιον τυπο πασχετε(φυσικου τυπου ή κληρονομικη)

Γενετικός έλεγχος

Εφόσον διαγνωσθεί ATTR-CM, συνιστάται η διενέργεια γενετικού ελέγχου και συμβουλευτικής. Ο γενετικός έλεγχος μπορεί να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει την κληρονομική μορφή της ATTR-CM (hATTR), που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο εσάς ως ασθενή αλλά και τα μέλη της οικογένειάς σας. Οι γενετικοί έλεγχοι κατά κανόνα χρησιμοποιούν δείγματα αίματος ή σάλιου.